Anxietatea Generalizata ( conform DSM IV)

Anxietate si preocupare (expectatie aprehensiva), survenind mai multe zile da decat nu timp de cel putin sase luni, in legatura cu un numar de evenimente sau activitati (cum ar fi performanta in munca sau scolara).
Persoana constata ca este dificil sa-si controleze preocuparea.
Anxietatea si preocuparea sunt asociate cu trei (sau mai multe) dintre urmatoarele sase simptome (cu cel putin cateva simptome prezente mai multe zile da decat nu, in ultimele saase luni).
  • neliniste sau sentimentul de stat ca pe ghimpi
  • a fi rapid fatigabil
  • dificultate in concentrare sau senzatia de vid mintal
  • iritabilitate
  • tensiune musculara
  • perturbare de somn (dificultate in a adormi sau in a ramane adormit ori somn nelinistit si nesatisfacator)
Focarul anxietatii si preocuparii nu este limitat la elementele unei alte tulburari - anxietatea sau panica nu este in legatura cu a avea un atac de panica (ca in panica), a fi pus in dificultate in public (ca in fobia sociala), a fi contaminat (ca in tulburarea obsesivo-compulsiva), a fi departe de casa sau de rudele apropiate (ca in anxietatea de separare), a lua in greutate (ca in anorexia nervoasa), a avea multimple acuze somatice (ca in tulburarea de somatizare) sau a avea o maladie grava (ca in hipocondrie), iar anxietatea si preocuparea nu survin exclusiv in cursul stresului posttraumatic.
Anxietatea, preocuparea sau simptomele somatice cauzeaza o detresa sau deteriorare semnificativa clinic in domeniul social, profesional sau in alte domenii de functionare importante.
Perturbarea nu se datoreaza efectelor fiziologice directe ale unei substante (de ex., un drog de abuz, un medicament) ori ale unei conditii medicale generale (de ex., hipertiroidismul) si nu apare exclusiv in timpul unei tulburari afective, tulburari psihotice ori ale unei tulburari de dezvoltare pervasiva.
Anxietatea generalizata se caracterizeaza prin cei putin sase luni de anxietate si preocupare excesiva si persistenta.
Tulburarea anxioasa datorata unei conditii medicale generale se caracterizeaza prin simptome proeminente de anxietate, considerate a fi consecinta fiziologica directa a unei conditii medicale generale.
Sensart