Articole -  Cind vorbim adolescentului de prezervativ

In societatea actuala s-au produs multe mutatii biologice si psihologice astfel incit copiii de astazi sa nu mai semene foarte mult cu ceea ce eram noi cind eram copii. Informatizarea puternica, informatia pe toate planurile (fara discernamint) care se face in societate il face pe copil sa puna intrebari despre sexualitate de la 3-4 ani. Copilul are organe sexuale de la nastere, asa ca este absolut normal sa simta, sa intuiasca faptul ca parintii lui fac ceva (la care el nu are acces deocamdata), in camera de alaturi. Toti copiii cunosc intuitiv ce inseamna sexualitate. De accea parintii e necesar sa fie instruiti ei insisi despre sexuaitate inainte de a discuta cu propriul copil. E foarte important sa nu fie mintit cu barza, deoarece copilul nu va mai avea incredere in parinti. E important ca parintii sa recunoasca cind nu stiu ceva, decit sa faca presupuneri sau sa vorbeasca din preconceptii. Este important ca parintii sa aiba ei mai intii o minte deschisa sa invete si sa isi perfectioneze viata de cuplu in asa fel incit copilul sa aiba exemple bune. Copilul invata prin exemple, nu prin predici, asa ca abtineti-va sa tineti morala si dvs sa nu faceti ceea ce vorbiti.

Privitor la viata sexuala in genere (pentru ambele sexe):

- este important ca cei 2 parinti sa aiba o viata de cuplu bazata pe intelegere, iubire, intimitate - astfel copilul va invata de la ei ce inseamna sa se comporte dragastos

- este important sa citeasca la rindul lor carti privitoare la sexualitate (intotdeauna exista lucruri pe care nu le cunoastem si nu este o rusine ca citim)

- este important sa nu-l minta pe copil privitor la sexualitate si sa nu ii transmita propriile mentalitati si informatii incorecte primite la rindul lor de la parinti (de e x masturbarea duce la nebunie sau e pacat daca o practica cineva)

- este necesar sa discute deschis tot ce tine de intimitate, de procreiere, de sexualitate inca de la virsta copilariei

- este mult mai bine sa discute despre aceste lucruri cu parintii si cu persoanele avizate decit cu alte persoane (care pot da informatii eronate)

- este important sa respectati nevoia de intimitate a adolescentei/adolescentului fara sa doreasca sa se implice foarte agasant in viata acestuia, sa-l sufoce sau sa doreasca sa conduca

- este important ca si parinti sa aveti incredere in adolescentul dvs si indemnati-l sa se considere responsabil privitor la viata lui

- nu e necesar sa controleze tot ce face adolescentul ci sa invete sa aiba incredere in capacitatea lui de a lua o decizie si de a suporta consecintele deciziei sale

- e necesar sa-l inteleaga in tot ce face si sa-i acorde sprijin mai ales la adolescenta

- e necesar sa-i acorde si sa-i recunoasca dreptul de a avea propriile experiente sexuale, amintindu-i ca are insa intreaga viata al dispozitie pentru aceasta (e necesar insa sa-i spuna ca o relatie sexuala precoce poate ascunde mai apoi o tulburare biologic-emotionala a copilului de 11-14 ani)

- daca simtiti nevoia apelati la persoane de specialitate pentru a discuta astfel de probleme - psiholog, sexolog

- nu trebuie sa va inhibati sexual si intim copilul - adolescentul doar pentru ca dvs ati fost frustrat in viata dvs sentimental-erotica

- nu e indicat sa ii transmiteti percepte, conceptii ale dvs privitoare la sexul opus de genul (toti barbatii sint porci, toate femeile sint curve)

- nu faceti judecati de valoare, nu criticati, nu etichetati comportamentul adolescentului - deoarece este o virsta foarte importanta pentru construirea identitatii interne de sex-rol

- invatati sa va abtineti tendinta de a va "baga" in viata lui sentimental-sexuala - daca el nu doreste

- in afara de explicatiile strict medicale (pe care un parinte trebuie sa le invete - daca nu stie) despre contraceptie, despre bolile cu transmitere sexuala (si cum pot fi ele evitate), despre sarcina, despre avort, despre menstruatie, despre masturbare, despre sarut, despre orgasm, ejaculare si despre disfunctiile sexuale (frigiditate psihologica, ejaculare precoce, lipsa libidou, disfunctie erectila, ejaculare intirziata), parintele e necesar sa invete sa-i vorbeasca adolescentului calm, empatic, deschis, reaplist si responsabil.

- e necesar sa le vorbeasca despre implicatiile emotionalitatii, anxietatii in prima experienta sexuala si sa incerce pe cit posibil sa nu generalizeze experienta proprie ca sa nu creeze asteptati negative fata de sexualitate (o mama care povesteste fiicei ce rea a fost prima ei experienta sexuala)

- e nevoie ca parintii sa discute si despre relatia de prietenie intre 2 adolescenti, despre psihologia diferita a femeii si barbatului - pentru ca adolsecentul/a sa fie pregatit/a emotional si sa nu aiba asteptari irealiste cu privire la relatiile de prietenie

E foarte important sa-i incurajeze pe adolescenti astfel incit sa aiba incredere in sine, siguranta pe propria persoana, astfel acestia putind sa devina maturi emotionali si responsabili in viata in genere dar si in viata erotica.

E necesar ca mama sa discute cu fata despre viata sexuala, deoarece o fata pentru a deveni femeie e necesar sa se identifice cu mama ei.

Un baiat devine barbat identificundu-se cu tatal sau, astfel tatal e necesar sa fie indeajuns de informat despre ceea ce inseamna sexualitate pentru a discuta cu fiul.

Psihoterapeut Cristiana Alexandra Levitchi
Sensart