Articole - Cum sa scapi de tendinta de a fi perfecta din punct de vedere corporal...
(se poate extinde si la alt domeniu de viata)
De ce ne respingem pe noi insine? E o intrebare la care ar fi de dorit sa ne raspundem de fiecare data cand emitem despre noi idei critice si acide. Învatam inconstient, de la parinti sa ne respingem. Daca ei ne resping sau daca ei se resping pe sine si nu se accepta pe ei insisi, atunci si noi vom face la fel. Ne respingem, deoarece altii exprima pareri despre noi de genul "Ce gras esti!", "Ce urata esti!", pentru au invatat sa judece. Putem fi increzatori in noi pe un plan, dar neincrezatori in alt plan. Complexele provin de multe ori din modul cum ne-au tratat parintii, educatorii, invatatorii, profesorii, colegii, si - modul cum am ajuns noi sa ne tratam pe noi. Societatea in genere poate accentua complexele sociale, fizice si intelectuale prin standardele pe care le cere, prin punerea accentului pe competitie nu pe cooperare si ajutorare.
Valorile si standardele de frumusete impuse de societatea (mai ales cea occidentala) s-au impus in inconstientul femeii moderne. Vedem pe podiumul de moda fete cu 12 kg sub media admisa biologic si in loc sa amendam asemenea standarde (care nu arata decat o patologie psihologica a designerului si o anorexie nervoasa la acele fete) noi in genere ca societate le admitem ca standarde. Vedem pe ecrane si in reviste femei care isi fac operatii diverse ca sa fie "perfecte" dar nu ne intrebam daca acele persoane au o problema psiho-emotionala cand recurg la asemenea operatii. Evident ca la baza transpare tot neincrederea in sine, stima de sine scazuta si chiar ura fata de sine. De cele mai multe ori persoanele care isi gasesc defecte se inconjoara de persoane care le critica mereu. Exista o regula care spune ca suntem atrasi de familiaritate, de cunoscut, chiar daca ne face rau. De exemplu femeia care a avut un tata alcoolic isi ia ca sot un alcoolic chiar daca nu-i e bine cu el. Aceeasi lege guverneaza si aici: "m-am obisnuit sa fiu criticata si atrag astfel de persoane care critica pentru confirmarea scenariului de viata"
Uneori chiar noi ne criticam in fata altora ca sa atragem mila, atentia, complimentele altora. Alteori, deoarece ne comparam cu standardul acceptat social consideram ca nu suntem "perfecte". Este o diferenta mare in a ne accepta asa cum suntem si a ne autosabota. Și Barbra Streisand are nasul mare, ca sa ne referim la acest "defect", dar tocmai asta a facut-o mai atragatoare. Multe personalitati au avut nasul mare: Maria Callas, Onasis, Cezar etc.
De multe ori e posibil sa ne ascundem in spatele complexelor ca sa nu se mai ceara nimic de la noi. Evident ca ceea ce facem e o scuza, e o forma de aparare. Daca spunem si credem ca suntem "urati, prosti si insipizi" nu ne mai cerem nimic de la noi si nu ne mai cer nici altii nimic. De fapt sub aceste aparari se afla teama de a nu reusi, de a nu pastra persoana de langa noi. "Nu incerc pentru ca daca castig mi-e teama sa nu pierd si atunci e mai usor sa spun despre mine ca sunt proasta si urata decat sa am curaj in viata si sa ma valorizez". E mai greu sa pastrezi pozitia decat s-o cuceresti uneori.
Se stie ca persoanele care au "mania" perfectiunii, au standarde personale foarte inalte, exagerat de inalte si irealiste deasemeni. Nu accepta de obicei infrangerea si cand isi indeplinesc un obiectiv tind spre altul si spre altul si asa mai departe... Au incredere in sine destul de mica sau oscilanta si se critica interior cu vehementa. În familia acestor persoane (bunici, parinti) se observa aceeasi atitudine de perfectionism, autocritica si critica. Am avut un caz care mi s-a trimis de la un medic de spital: o adolescenta care nu mai dorea sa manance. Chemand-o si pe mama la terapie, dansa mi-a marturisit ca se crede "grasa" si ca nu-i place ceea ce vede in oglinda. A conttientizat si faptul ca isi exterioriza aceste ganduri de fata cu fata ei. Fata preluase comportamentul mamei si ii exprimandu-i teama, prin refuzul mancarii. Mania de a slabi respectand cure drastice, chiar daca nu este cazul, a pus stapanire pe multe din femeile romance. Curele de slabire fara o problema de obezitate, tradeaza lipsa de incredere in sine. Situata se explica prin sentimentul de neincredere in sine si prin complexele pe care femeile le-au avut de-a lungul timpului. La noi in tara, femeia a fost obisnuita sa fie o "superfemeie". Ea "trebuie" sa faca mancare, sa creasca copii, sa fie grijulie cu aspectul exterior etc. În Romania, femeile s-au pus mereu pe locul doi, nu s-au respectat indeajuns. Se poate spune, fara a exagera, ca femeia romanica este sclava mentalitatilor. Femeia s-a depreciat foarte mult si a considerat ca trebuie sa fie "sluga" barbatului, de teama de a nu-l pierde, a considerat ca ea "trebuie" sa arate "bine" (in viziunea ei acest lucru fiind "cat mai slaba") ca sa fie acceptata de catre barbat. Daca intrebam barbatii pe strada ce fel de femei prefera din punct de vedere fizic este posibil ca foarte putini sa spuna ca doresc o femeie slaba, sau anorexica. De altfel, barbatii prefera femeile normale cu forme. Consider ca aceasta negare a formelor feminine, pentru a ajunge ca manechinele prezentate la televiziuni duce si la probleme ce tin de procreere. În afara de aspectele strict medicale (scaderea unor hormoni din sange datorita curelor drastice) exista si aspectul psiho emotional de respingere a feminitatii si maternitatii. Multe femei din Occident tinand cure drastice de slabit isi neaga partea feminina dorind sa devina cat mai aproape de androgin.
Încrederea in sine se capata din frageda pruncie - parintii au un rol foarte mare. Este necesar insa sa se mentina echilibru intre limite, reguli si incurajare. Asteptarile, standardele, pretentiile sa fie realiste, daca sunt prea mari, greu de atins pentru copil il pregatim pentru esec.
Sugestii:
- spuneti tie ca esti unica - nimeni nu are ochii tai, sau unghiile tale, "pe zi ce trece stralucesc ",
- nu te compara cu alte femei
- elibereaza-te de opiniile, perceptiile, ideile daunatoare ale altora, revistelor de moda societatii in genere, elibereaza-te de preceptele negative ale parintilor, profesorilor (ceea ce gandesc ei despre tine e doar perceptia lor, tu stii cel mai bine cum esti) Tu esti cea mai in masura sa te cunosti cel mai bine. De cate ori auzi o voce in tine care te critica da-i un contraargument
- scrie-ti pe hartie calitatile fizice
- observa ce il atrage pe un barbat la tine cand te priveste
- invata sa te iubesti asa cum esti si sa te accepti mergi la masaj si relaxeaza-te, relaxarea fizica relaxeaya si mintea
- ai grija de tine (dormi cit e necesar, hraneste-te, relaxeaza-te) O femeie odihnita e o femeie cu pofta de viata, are o atitudine pozitiva
- accepta complimentele altora, intreaba o prietena ce atuuri fizice ai
- ajuta pe alta femeie care nu are incredere in ea - o sa-ti fie mai usor sa te incurajezi si pe tine
- priveste-te in oglinda o data, de doua ori, de trei ori: ce vezi frumos in oglinda? enumereaza ceea ce iti place
- accepta-ti defectele fizice, ele pot deveni un atu (Barbara Streisand poate nu mai avea succes daca isi opera nasul, Sofia Loren poate nu mai era considerata o frumusete daca isi opera gura)
- puneti in evidenta ceea ce e atragator la corpul tau (poate ai buze carnoase - nu ar strica un ruj sa le puna in evidenta, poate ai o culoare a ochilor interesanta - nu ar strica sa aplici un fard intr-o culoare complementara sa-i scoata in evidenta, poate ai picioare frumoase scoateti-le la vedere purtand o rochie)
- daca nu te pricepi la moda apeleaza la cineva de specialitate - cu siguranta va sti ce sa-ti puna in evidenta
- si cel mai important dintre toate - invata sa gandesti pozitiv despre corpul tau, mangaindu-l, avand grija ca el sa fiinteze
- zambeste, un zambet atrage pe toata lumea!
- invata sa iti pui in valoare calitatile pe care le ai si din alte puncte de vedere decat fizic (o femeie atragatoare este aceea care are si minte pe linga trup)
- invata sa farmeci prin atitudinea pe care o emani (mersul sigur dar si sensual, prin ondularea soldurilor, privirea inainte, vocea calda)
Personalitatea ta cu totul atrage daca te pui in valoare!
Psihoterapeut Cristiana Alexandra Levitchi