Episod depresiv major (conform DSM IV)

Se pare ca multa lume trece macar o data in viata printr-un episod depresiv. El poate fi usor, mediu, grav. Pentru cel mediu si grav este necesara si terapia medicamentoasa (cu atit mai mult cind persoana prezinta halucinatii, idei delirante).
Persoanele cu episod depresiv major prezinta pe o perioada de cel putin doua saptamini: frecvent tristete, ruminatie obsesiva, iritabilitate, meditativitate, anxietate, fobii, preocupari excesive referitoare la sanatatea fizica si acuze de durere (de ex. cefalee, dureri articulare, abdominale sau alte tipuri de durere). In cursul unui episod depresiv major, unii indivizi au atacuri de panica survenind intr-un pattern ce satisface criteriile pentru panica. La copii, poate surveni anxietatea de separare. Unii indivizi noteaza dificultati in relatiile intime, interactiuni sociale mai putin satisfacatoare sau dificultati in activitatea sexuala (de ex., anorgasmie la femei si disfunctie erectila la barbati). Pot exista probleme maritale (de ex., divort), probleme profesionale (de ex., pierderea serviciului), probleme scolare (de ex., chiul, esec scolar), abuz de alcool ori de alta substanta, cresterea utilizarii serviciilor medicale. Cea mai serioasa consecinta a episodului depresiv major o constituie tentativa de suicid sau suicidul complet. Episoadele depresive majore urmeaza adesea unor stresori psihosociali (de ex., moartea unei fiinte iubite, separare maritala, divort). Nasterea unui copil poate precipita un episod depresiv major, in care caz este mentionat specificantul „cu debut postpartum".
Criterii :
  • Cinci (sau mai multe) dintre urmatoarele simptome au fost prezente in cursul aceleiasi perioade de doua saptamani, si reprezinta o modificare de la nivelul anterior de functionare; cel putin unul dintre simptome este, fie dispozitie depresiva, fie pierderea interesului sau placerii:
- dispozitie depresiva cea mai mare parte a zilei, aproape in fiecare zi, indicata fie prin relatare personala (de ex., se simte trist sau inutil), ori observatie facuta de altii (de ex., pare inlacrimat).
Nota: La copii si adolescenti, dispozitia poate fi iritabila
- diminuare marcata a interesului sau placerii pentru toate sau aproape toate activitatile, cea mai mare parte a zilei, aproape in fiecare zi (dupa cum este indicat, fie prin relatare personala, fie prin observatii facute de altii
- pierdere semnificativa in greutate, desi nu tine dieta, ori luare in greutate (de ex., o modificare de mai mult de 5% din greutatea corpului intr-o luna) ori scadere sau crestere a apetitului aproape in fiecare zi.
Nota: La copii, se ia in consideratie incapacitatea de a atinge plusurile ponderale expectate
- insomnie sau hipersomnie aproape in fiecare zi
- agitatie sau lentoare psihomotorie aproape in fiecare zi (observabila de catre altii, nu numai senzatiile subiective de neliniste sau de lentoare)
- fatigabilitate sau lipsa de energie aproape in fiecare zi
- sentimente de inutilitate sau de culpa excesiva ori inadecvata (care poate fi deliranta) aproape in fiecare zi (nu numai autorepros sau culpabilizare in legatura cu faptul de a fi suferind)
- diminuarea capacitatii de a gandi sau de a se concentra ori indecizie aproape in fiecare zi (fie prin relatare personala, fie observata de altii)
- ganduri recurente de moarte (nu doar teama de moarte), ideatie suicidara recurenta fara un plan anume, ori o tentativa de suicid sau un plan anume pentru comiterea suicidului
  • Simptomele nu satisfac criteriile pentru un episod mixt (maniaco-depresiv)
  • Simptomele cauzeaza o detresa sau o deteriorare semnificativa clinic in domeniul social, profesional ori in alte domenii importante de functionare
  • Simptomele nu se datoreaza efectelor fiziologice directe ale unei substante (de ex., un drog de abuz, un medicament) ori ale unei conditii generale medicale (de ex., hipotiroidism)
  • Simptomele nu sunt explicate mai bine de doliu, adica, dupa pierderea unei fiinte iubite, simptomele persista mai mult de doua luni ori sunt caracterizate printr-o deteriorare functionala semnificativa, preocupare morbida de inutilitate, ideatie suicidara, simptome psihotice sau lentoare psihomotorie
Gradul de deteriorare asociat cu un episod depresiv major variaza, dar chiar in cazurile usoare trebuie sa existe, fie o suferinta semnificativa clinic ori o interventie oarecare in domeniul social, profesional sau, in alte domenii importante de functionare.
Daca deteriorarea este severa, persoana isi poate pierde capacitatea de a functiona social sau profesional. In cazuri extreme, persoana poate fi incapabila de o minima autoingrijire (de ex., sa se alimenteze sau sa se imbrace singura) sau sa-si mentina un minimum de igiena personala.
Sensart