Fobie sociala (conform DSM IV)
Se caracterizeaza printr-o anxietate semnificativa clinic provocata de expunerea la anumite tipuri de situatii sociale sau de performanta, ducand adesea la un comportament de evitare.
Criterii de diagnostic :
- frica marcata si persistenta de una sau mai multe situatii sociale sau de performanta, in care persoana este expusa unor oameni nonfamiliari sau unei posibile scrutari de catre altii. Individul se teme ca va actiona intr-un mod (sau va prezenta simptome anxioase) care vor fi umilitoare sau jenante.
Nota: La copii, trebuie sa existe proba capacitatii de relatii sociale corespunzatoare varstei cu persoane familiare, iar anxietatea trebuie sa survina in situatiile cu egalii, nu doar in interactiunile cu adultii.
- Expunerea la situatia sociala temuta provoaca aproape constant anxietate, care ia forma unui atac de panica limitat situational sau predispus situational.
Nota: La copii, anxietatea se poate exprima prin exclamatii, accese coleroase, stupefactie sau retragere din situatiile sociale cu persoane nefamiliare.
- Persoana recunoaste ca frica sa este excesiva sau nejustificata.
- Situatiile sociale sau de performanta temute sunt evitate sau chiar indurate cu o anxietate sau detresa intensa.
- Evitarea, anticiparea anxioasa sau detresa in situatia (situatiile) sociala sau de performanta temuta interfereaza semnificativ cu rutina normala, cu functionarea profesionala (scolara) sau activitatile ori relatiile sociale sau exista o detresa marcata in legatura cu faptul de a avea fobia.
- La indivizii sub 18 ani, durata este de cel putin sase luni.