Diferente conceptuale : Psihoterapie, Psihologie, Coaching, NLP, Training, Terapie
Distinctia termenilor: psiholog, psihiatru, psihoterapeut, trainer, formator, coach, terapeut complementar.
Nu orice persoana care a terminat facultatea de Sociologie, Psihologie, Pedagogie poate lucra in domeniul psihoterapiei. Multe persoane, confunda medicul cu psihologul, psihiatrul cu psihologul. Psihiatrul este medic la baza si face specializare pe psihiatrie. Alt medic termina facultatea de medicina insa se specializeaza in cardiologie de exemplu.
Exista mai multe ramuri/domenii ale psihologiei:
- psihologie clinica si psihoterapie
- psihologie educationala
- psihologia muncii, transporturilor ºi serviciilor
- psihologia in aparare si siguranta nationala
Pentru evaluarea psihologica poate fi abilitat si un psiholog clinician si un psiholog de pihologia muncii si serviciilor si un psiholog scolar/educational. Diferenta o face tipul de evaluare.
In psihologia clinica evaluarea este o abordare individualizata a clientului prin care se cunosc factorii psihologici cu relevanta pentru sanatate si boala, in psihologia scolara: evaluarea este cunoasterea factorilor psihologici cu relevanta pentru procesul de invatare. In psihologia muncii se evaluaeaza aptitudinile cu relevanta pentru performanta in munca sau pentru dinamica grupului. Este foarte adevarat, ca evaluarea poate viza toate aspectele. De exemplu un manager care stie ca sanatatea psihoemotionala a angajatilor e o conditie necesara pentru binele afacerii sale, va cere evaluare clinica, nu numai evaluare de aptitudini. Cind o persoana are in fisa postului lucrul la inaltime vizezi aspecte de sanatate psihoemotionala, nu aspecte de abilitate manuala (cit de bine urca scara, sau cit de abil e in a atringe sfoara la inaltime).
Consider ca un manager constient de aspectele interumane, de aspectele de psihosociale ale personalului, trimite periodic personalul la evaluare clinica, consiliere si/sau psihoterapie. Nu poti sa eludezi aspectele ce tin de integrare sociala dincolo de servici (deseori o persoana care are un factor stresor acasa nu mai da randament la servici si atunci nu te preocupa cit de eficient este pe postul respectiv ci cum sa faci ca acea persoana sa se remonteze psiho-emotional).
Referitor la termenii de traineri/formatori, terapeuti, psihoterapeuti, coach - distincitii
Psihoterapeut:
- profesia distincta de "psihoterapeut" nu este reglementata in nomenclatorul meseriilor, este reglementata doar de legea psihologului. Psihoterapie poate lucra o persoana (psiholog, medic psihiatru, asistent social) care se formeaza dupa facultate intr-un tip de psihoterapie. Formarea in psihoterapie dureaza de regula de la 3-4 ani in sus. Psihoterapeutul lucreaza impreuna cu clientul pe teme din trecut, prezent si se refera si la viitor.
Coach:
- este un "antrenor" care se concentreaza pe dezvoltarea personala a unei persoane, pe targeturile imediate. Daca un psihiterapeut se centreaza si pe trecut, un coach se centreaza pe momentul prezent si pe viitor. Personal cred ca nu poti imbunatati unele aspecte din viata prezenta si viitoare daca nu lucrezi si pe trecut. De aceea coachingul se intrepatrunde deseori cu psihoterapia si consilierea psihologica.
“Coachingul, ca si psihoterapia, este un mod clar un proces psihologic. Ori de cite ori un coach se ocupa de lumea psihologica interioara a clientului, acesta actioneaza pe tarimul psihoterapiei.” (Pag 15 Perry Zeus, Suzanne Skiffington, Coaching in organizatii, ed Codecs , 2008) De asemeni autorii concluzioneaza ca un coach care nu are licenta in domeniul psi are nevoie de supervizare la un specialist psihoterapeut sau psiholog clinician pentru a lucra coaching.
NLP:
- este o metoda de dezvoltare personala care foloseste tehnici preluate din diverse psihoterapii : gestalt terapie (F Perls), hipnoza ericksoniana ( M Erickson).
Obiectul de activitate al coachingului si nlp ului, se aseamana cu cel al consilierii si psihoterapiei, cu singurul amendament ca aceste doua activitati nu merg in profunzime si nu sint realizate doar de cei cu licenta in psihologie si conexa.
Terapeut:
- multe persoane se denumesc "terapeuti" fara a lucra psihoterapie, lucrind in domenii denumite "Terapii complementare" (acupunctura, cromoterapie, homeopatie, reiki, radiestezie, ayurveda etc )
Trainer/formator:
In training se predau cunostiinte declarative, in timp ce in psihoterapie, psihologul are dreptul sa faca si interventie psihologica.
Trainer este si acela care face o formare intr-o psihoterapie si dupa un anumit numar de ore de formare se poate numi formator a altor psihoterapeuti (deci este o specializare in cadrul psihoterapiei) sau trainer /formator se poate numi si o persoana care nu are a face cu domeniul psihologiei si/sau psihoterapiei, care a parcurs un curs de 3 luni, 6 luni, 1/2 ani. Trainerii din ultima categorie pot fi din diverse domenii de activitate. Trainerii/formatorii din domeniul psihoterapiei se presupune ca ar fi necesar sa aiba in plus ani de practica psihoterapeutica si cu sine si cu altii (clientii).
Indiferent de ce anume lucram si cum ne denumim, cred ca avem datoria, noi cei care lucram in domeiul uman, sa ne formam pe noi insine, inainte de a lucra cu altii. Fara munca aceasta cu Sine, fara cunoasterea de sine nu putem sa-i formam pe altii sau sa-i consiliem.