Stresul acut (conform DSM IV)
Stresul acut se caracterizeaza prin simptome similare celor ale stresului posttraumatic care apar imediat, ca urmare a unui eveniment traumatic extrem.
Criterii le de recunoastere sunt :
Persoana a fost expusa unui eveniment traumatic in care ambele dintre urmatoarele sunt prezente:
- persoana a experientat, a fost martora ori a fost confruntata cu un eveniment sau cu evenimente care implica moartea sau vatamarea grava, efectiva sau amenintatoare, ori o amenintare a integritatii sale sau a altora
- raspunsul persoanei implica frica intensa, neputinta sau oroarea
Fie in timpul desfasurarii, fie dupa terminarea evenimentului detresant, individul are trei (sau mai multe) dintre urmatoarele simptome:
- sentimentul subiectiv de insensibilitate, de detasare sau de absenta areactivitatii emotionale
- o reducere a constiintei ambiantei (de ex., „a fi stupefiat")
- derealizare
- depersonalizare
- amnezie disociativa (incapacitatea de a evoca un aspect important al traumei)
Evenimentul traumatic este reexperientat persistent in cel putin unul din urmatoarele moduri: imagini, ganduri, vise, iluzii, episoade de flashback recurente sau sentimentul de retraire a experientei ori detresa la expunerea la lucruri care amintesc evenimentul traumatic.
Evitarea marcata a stimulilor care desteapta amintiri ale traumei (de ex.,ganduri, sentimente, conversatii, activitati, locuri, oameni).
Simptome marcate de anxietate sau de excitatie crescuta (de ex., dificultate in adormire, iritabilitate, capacitate de concentrare redusa, hipervigilitate, raspuns de tresarire exagerat, neliniste motorie).
Perturbarea cauzeaza o detresa sau deteriorare semnificativa clinic in domeniul social, profesional sau in alte domenii importante de functionare ori deteriorarea capacitatii de a indeplini unele sarcini necesare, cum ar fi obtinerea asistentei medicale ori mobilizarea resurselor personale pentru a vorbi membrilor familiei despre experienta traumatica.
Perturbarea dureaza minimum doua zile si maximum patru saptamani de la evenimentul traumatic si survine in decurs de patru saptamani de la evenimentul traumatic.
Perturbarea nu se datoreaza efectelor fiziologice directe ale unei substante (de ex., un drog de abuz, un medicament) ori ale unei conditii medicale generale, nu este explicata mai bine de tulburarea psihotica scurta si nu este pur si simplu o exacerbare a unei tulburari preexistente.