Tulburari de adaptare (conform DSM IV)

Criterii:
  • Elementul esential al unei tulburari de adaptare il constituie raspunsul psihologic la un stresor identificabil care duce la aparitia unor simptome comportamentale si emotionale semnificative clinic. Aceste simptome trebuie sa apara in decurs de trei luni de la debutul stresorului (stresorilor).
  • Semnificatia clinica a reactiei este indicata fie de detresa marcata care este in exces fata de ceea ce ar fi de prevazut, data fiind natura stresorului, fie de deteriorarea semnificativa in functionarea sociala sau profesionala (scolara).
  • Cu alte cuvinte, o reactie la un stresor care poate fi considerat normal sau previzibil poate totusi desemna pentru un diagnostic de tulburare de adaptare, daca reactia este suficient de severa pentru a cauza o deteriorare semnificativa. Aceasta categorie nu trebuie sa fie utilizata daca perturbarea satisface criteriile pentru o alta tulburare  (o tulburare anxioasa sau afectiva specifica) ori este numai o exacerbare a unei tulburari preexistente.
  • Cu toate acestea, o tulburare de adaptare poate fi diagnosticata in prezenta altei tulburari, daca aceasta din urma nu justifica patternul de simptome care au aparut ca raspuns la stresor. Diagnosticul de tulburare de adaptare nu se aplica atunci cand simptomele reprezinta doliul.
  • O tulburare de adaptare, trebuie sa se rezolve in decurs de sase luni de la terminarea stresorului (ori a consecintelor sale).
Simptomele pot persista insa, o perioada mai lunga de timp (mai lunga de sase luni), daca apar ca raspuns la un stresor cronic (o conditie medicala generala incapacitanta, cronica) ori la un stresor care are consecinte persistente (dificultati afective sau financiare rezultand dintr-un divort).
Stresorul poate fi un singur eveniment (de ex., terminarea unei relatii romantice) ori pot exista stresori multipli (de ex., dificultati in afaceri si probleme maritale notabile).
Stresorii pot fi recurenti (de ex., asociati cu o criza sezoniera in afaceri) sau continui (de ex  a locui intr-un cartier dominat de infractori). Stresorii pot afecta un singur individ, o intreaga familie, un grup mai mare sau o comunitate (de ex., un dezastru natural).
Unii stresori pot acompania evenimente specifice de dezvoltare (de ex., mersul la scoala, plecarea din casa parinteasca, casatoria, faptul de a deveni parinte, incapacitatea de a-si atinge scopurile profesionale, pensionarea).
Sensart