Tulburare de conversie (conform DSM IV)

Tulburarea implica simptome neexplicate sau deficite care afecteaza activitatea motorie voluntara sau sensibilitatea, sugerand o conditie neurologica sau alta conditie medicala generala. Se considera ca factori psihologici sunt asociati cu simptomele sau deficitele.
Criterii:
  • Elementul esential al tulburarii de conversie il constituie prezenta de simptome sau de deficite afectand functionarea motorie voluntara sau senzoriala, care sugereaza o conditie neurologica sau o conditie medicala generala.
  • Factorii psihologici sunt considerati a fi asociati cu simptomul sau deficitul, judecata bazata pe observatia ca initierea sau exacerbarea simptomului sau deficitului este precedata de conflicte sau de alti stresori.
  • Simptomelenu sunt produse intentional sau simulate, ca in tulburarea factice sau in simulare.
Unul sau mai multe simptome sau deficite afectand functia motorie voluntara sau senzoriala si care sugereaza o conditie neurologica sau o alta conditie medicala generala.
Dupa o investigatie medicala corespunzatoare, simptomul sau deficitul nu poate, fi explicat complet de o conditie medicala generala sau de efectele directe ale unei substante, ori de un comportament sau experienta sanctionata cultural.
Simptomul sau deficitul cauzeaza o detresa sau deteriorare semnificativa clinic in domeniul sociai, profesional sau in alte domenii importante de functionare, ori justifica evaluarea medicala.
Simptomul sau deficitul nu este limitat la durere sau la o disfunctie sexuala, nu survine exclusiv in cursul tulburarii de somatizare si nu este explicat mai bine de alta tulburare mentala.

Sensart