Tulburarile somatoforme (conform DSM IV)

Elementul comun al tulburarilor somatoforme il constituie prezenta de simptome somatice care sugereaza o conditie medicala generala, dar care nu sunt explicate complet de o conditie medicala generala, de efectele directe ale unei substante ori de alta tulburare mentala (de ex., panica, tulburare afectiva). Simptomele trebuie sa cauzeze o detresa sau deteriorare semnificativa clinic in domeniul social, profesional ori in alte domenii importante de functionare. Contrar tulburarilor factice si simularii, simptomele somatice nu sunt intentionale (adica, sub control voluntar). Tulburarile somatoforme difera de factorii psihologici care afecteaza conditia somatica prin aceea ca nu exista o conditie medicala generala diagnosticabila care sa explice integral simptomele somatice. Aceste tulburari sunt intalnite adesea in unitatile medicale generale.

Tulburarea de somatizare (istoric, denumita isterie sau sindrom Briquet)

Este o tulburare polisimptomatica cu debut inainte de etatea de 30 de ani, care se intinde pe o perioada de ani de zile si este caracterizata printr-o combinatie de durere si simptome gastrointestinale, sexuale si pseudoneurologice.
A. Un istoric de multe acuze somatice incepand inainte de virsta de 30 de ani care survin o perioada de multi ani si care au drept rezultat solicitarea tratamentului sau o deteriorare semnificativa in domenii importante de functionare.
B. Fiecare dintre urmatoarele criterii trebuie sa fi fost satisfacute, cu simptome individuale survenind oricand in cursul perturbarii:
  • patru simptome algice:
un istoric de durere cu cel putin patru sedii sau functiuni diferite (de ex., cap, abdomen, spate, articulatii, extremitati, piept, rect, in cursul menstruatiei, raportului sexual ori mictiunii)
  • doua simptome gastrointestinale:
un istoric de cel putin doua simptome gastrointestinale, altele decat durerea (de ex., greata, flatulenta, varsaturi, altele decat in cursul sarcinii, diaree sau intoleranta la diverse alimente)
  • un simptom sexual:
un istoric de cel putin un simptom sexual sau de reproducere, altul decat durerea (de ex., indiferenta sexuala, disfunctie erectila sau ejaculatorie, menstruatii neregulate, sangerare menstruala excesiva, varsaturi pe toata durata sarcinii)
  • un simptom pseudoneurologic:
un istoric de cel putin un simptom sau deficit sugerand o conditie neurologica nelimitata la durere (simptomede conversie, cum ar fi deteriorarea coordonarii sau echilibrului, paralizie sau scaderea localizata a fortei musculare, dificultate in deglutitie sau senzatia de nod in gat, afonie, retentie de urina, halucinatii, pierderea senzatiei tactile sau de durere, diplopie, cecitate, crize epileptice, simptome disociative, cum ar fi amnezia ori o pierdere a cunostintei, alta decat lesinul)
C. Fie (1), fie (2):
  1. dupa o investigatie corespunzatoare, nici unul dintre simptomele de la criteriul B nu poate fi explicat complet de o conditie medicala generala cunoscuta ori de efectele directe ale unei substante (de ex., un drog de abuz, un medicament);
  2. cand exista o conditie medicala generala asemanatoare, acuzele somatice sau deteriorarea sociala sau profesionala rezultanta sunt in exces fata de ceea ce ar fi de asteptat din istoric, examenul somatic sau datele de laborator.
Simptomele nu sunt produse intentional sau inventate (ca in tulburarile factice sau  simulare).

Tulburarea dismorfica corporala este preocuparea pentru un defect presupus sau exagerat in aspectul fizic.

Tulburarea algica se caracterizeaza prin durere ca focar predominant al atentiei clinice. In plus, factorii psihologici sunt considerati a avea un rol important in debutul, severitatea, exacerbarea si persistenta sa.

Hipocondria este preocuparea cuiva in legatura cu faptul ca ar avea ori ideea ca are o maladie severa, bazata pe interpretarea eronata a simptomelor sau a functiilor corporale.

Tulburarea somatoforma nediferentiata este caracterizata prin acuze somatice neexplicate, durand cel putin sase luni si care sunt sub pragul pentru un diagnostic de tulburare de somatizare.

Tulburarea somatoforma fara alta specificatie este inclusa pentru codificarea tulburarilor cu simptome somatoforme care nu satisfac criteriile pentru nici una din tulburarile somatoforme specifice.

Sensart